A zöldségfasírtokról
Kedvenceim. Minden szempontból. Finomak főzelékekhez, valami köret, vagy saláta mellé, szendvicsekbe. A legegyszerűbb útravaló is, ha arról van szó. Lehet kisütni olajban, vagy sütőben is. Szinte bármiből készülhetnek, de a tapasztalatom az, hogy a legjobb vegán fasírtok "újrahasznosítottak", vagyis maradékokból készülnek.
Van egy-két trükk a tarsolyomban, ezeket közkinccsé is teszem mindjárt, de úgy igazságos, ha bevallom, hogy tényleg sokkal egyszerűbb felhasználni a már említett maradékokat. Egyszerűen csak ismerni kell pár trükköt, hogy aztán könnyűszerrel készülhessen fasírt a tegnapról maradt zöldségpörköltből, grillezett vagy sült zöldségekből, köretekből, sőt, akár levesből is. A titok a fasírtunk masszájának az állaga. Ennek eltalálása ugyan igényel némi gyakorlatot, de hamar bele lehet jönni: ha sűrű, akkor lazítani kell, ha híg, akkor pedig megfogatni valamivel...
A száraz hozzávalók nálam általában a zabpehely (vagy bármilyen), a csicseriliszt (végszükség esetén bármi más lisztféleség), útifű maghéj, aprított vagy darált magvak, zsemlemorzsa. A nedves kategóriába tartozik maga a zöldség, esetleg hüvelyesek, szikkadt kenyér vagy zsemle beáztatva és kinyomkodva, vagy a már kész étel, amit átalakítunk. Lehet szó egy zöldségről, vagy többféléről, amit érdemes figyelembe venni, hogy ha olyan alapanyagot használunk, ami aprítás, vagy reszelés után levet ereszt, azt érdemes kicsit állni hagyni magában, és kicsavarni-kinyomkodni belőle a vizet, mielőtt összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A száraz és nedves opciók közt félúton vannak a köretmaradékok, például rizs, vagy az olyan főtt gabonák, mint a köles, gersli, vagy hajdina.
Nálam gyakran készül fasírt vagy vagdalt megmaradt zöldségleves sűrűjéből. Kikanalazom a léből, vagy leszűröm, ha kell. Egy tálban krumplinyomóval áttöröm, de aprítóval, botmixerrel is neki lehet esni, de csak rusztikusan. Az így kapott darabos-pépes szmötyihez aztán előkotrok valamit a kamrapolcról a fennebb említett száraz hozzávalók közül, és addig adagolom hozzá (illetve újrafűszerezem menet közben), míg egy olyan állagot kapok, ami nem túl folyós, és kézzel összenyomva megtartja az alakját. Esetenként még csak ezzel sem bajlódok, hanem egy sütőpapírral bélelt tepsibe lapátolom a cuccost, elterítem egyenletesen, és jól megsütöm. Ha úgy tartja kedvem, az utolsó öt-tíz percre átfordítom, ilyenkor könnyen lejön a sütőpapír, ha az ember átsimogatja gyorsan vizes kézzel, illetve úgy húzza, mint az öntapadós fólia hátulját, visszahajtva, nulla fokban...
Ha serpenyőben sütnénk ki inkább, akkor nem kell hogy ússzon-lebegjen az olajban, jó tapadásmentes serpenyőben akár nélküle is meg lehet próbálni, bár nekem nem nagyon jönnek be az aszalt vagy nyers fasírtok, és így elkészítve azokhoz hasonlatos lesz. Én leggyakrabban olajban sütöm, és többször átforgatom, hogy mielőtt a külseje aranybarnára kérgesedne, belül is átjárja a hő. Lehet, hogy aki nem kalandor-alkat a konyhában, azt most csak mégjobban elbizonytalanítottam. De tényleg csak egyszer kell ráérezni, onnan mint a karikacsapás... Tervezek majd egy videót is készíteni, hogy látható is legyen, milyen egyszerű valójában. Addig álljon itt két recepszerűbb recept, aminek mentén a kezdők, vagy bátortalanabbak is elindulhatnak a hús és tojásmentes fasírtok, vagdaltak varázslatos világában.
Tipp: Érdemes több fasírtot kiformázni, ha van rá lehetőségünk, mert le lehet fagyasztani "nyersen", és olyankor nagyon jól jön, amikor hirtelen kell valami ebéd, vagy vacsora. Míg megfő egy rizs, addig akár fagyosan sütőbe dugva simán kisül. érdemes egyszer átforgatni, amikor már kérget kapott, illetve ha van, akkor kapcsoljuk rá a grillfokozatot az utolsó öt percre.
Babfasírt
Hamburgerbe csak ezt készítem, de akkora kedvenc, hogy bármihez elfogy. Jól jön akkor is, ha épp semmi nincs a hűtőben, ami elfasírtosítható, menthető.
- 1konzerv (vagy konzervnyi főtt) bab lecsepegtetve, villával áttörve
- fél bögre zabpehely- két kanál csicseriliszt
- két csapott kanál útifű maghéj
- nagy maréknyi magvak (napraforgó, szezám, mogyoró, dió, ami tetszik)
- só, bors, füstölt pirospaprika, illetve fűszerek szabadon-ízlés szerint... (Legszívesebben masala-fűszerkeverékeket szeretek ilyenkor használni, mert karakteres ízt adnak.)
- piciny folyadék szükség esetén, ha nagyon morzsalékosodna a massza.
Van, hogy aprítok bele egy fél fej hagymát nyersen. De olyat is szoktam, hogy megdinsztelve adom hozzá. Igazándiból bármivel tupírozható szabadon. Ugyanígy készítettem már bab helyett reszelt répával, répával és céklával felesben, de működött csiperkével is, amit apróra vágva lepirítottam kis hagymán. Ilyen esetekre hasznos eltenni egy üres konzerves dobozt, jól jön mércének.
Érdemes kipróbálni vörös és fehér babból is, vagy lencséből.