Bolognai - és ami benne rejlik

2023.10.09

Bolognai vegánul - ami mindent megváltoztatott...

Nem nagyon van kedvenc ételem, ám ha mégis választani kéne, akkor talán a tészta. Bárhogy, bármivel. Főzve-sütve-akárhogy. Ezt a receptet egy barátomtól tanultam, és azért szeretem nagyon, mert villámgyors - elkészül, mire a tészta megfő - és rengeteg verzióban használható, vagy továbbhasznosítható.

 

Hozzávalók (kb 4adag):


1 hagyma 
1 darabolt paradicsomkonzerv, vagy házi paradicsomszósz, kb.4,5-5dl
1 lencsekonzerv, vagy bögrényi főtt lencse
zabpehely kb. fél bögre

füstölt pirospaprika
sörélesztő pehely
só, bors, fahéj, cukor
esetleg chili, bazsalikom, vagy más zöldfűszerek, én fokhagymát is csak a végén adom hozzá, ha használok

Ha tésztához készül a cuccos, akkor annak vizet forralok, odateszem főni.
Ha használok hagymát (van, hogy simán kihagyom), akkor apróra vágom, kis olajon megdinsztelem. Pár kavarintásnyira hozzápirítom a fűszereket a só és a cukor kivételével (illetve ha van friss bazsalikom, vagy kakukkfű, azt is csak a végén adom hozzá), felöntöm a paradicsomszósszal (ha elfogyott a házi, akkor darabos konzervet használok, kissé szétnyomkodva). Beleborítom a lencsét, kissé összeforralom, majd a végén hozzákeverem a zabpelyhet, sörélesztőt, és pár percre lefedem még, miután elzárom alatta a lángot. Ha kell, kis vízzel hígítható. Sokféleképp készítem, van, hogy se hagyma, sem lencse nem kerül bele. Volt, hogy száraz vöröslencsét tettem hozzá, mert az nagyon hamar megfőtt, ez esetben a zabpehellyel vártam kicsit.
Tudom, hogy ahány ház, annyiféle bolognai van, még csak olasznak sem kell lenni. Nálunk a fahéj nélkülözhetetlen, bár sokan furcsállják eleinte, én így szocializálódtam, nálunk ez a családi hagyomány. De tényleg bárhogy fűszerezhető, illetve főzés közben lehet turbózni gombával, vagy reszelt répával. Pásszolnak hozzá a provence-i fűszerkeverékek is.
Tippek: 
-
A friss ragut nagyon jól lehet lasagne tésztalapok közé is rétegezni, ilyenkor érdemes kicsit szottyosabra hagyni. 
- Azért érdemes egyből többet készíteni, mint amennyit felhasználunk, mert sokféleképp továbbgondolható másnap.

 - Mivel álltában a zabpehely megszívja magát, és kicsit összeáll, ahogy beissza a paradicsomos szószt, rakott ételekbe rétegezhető. 

- Remekül lehet melegszendvicsre sütni, vagy valami pékáruba használni töltelékként, mondjuk kiflinél, pizzás-csigánál...

- Ha például rakott krumplit sütök ez helyettesíti a kolbászt: elkészítem jó sűrűre lencse nélkül, alaposan megfűszerezem (de leginkább a füstölt pirospaprika dominál benne), és kanállal a krumplirétegek közibé adagolgatom.
- Érdemes kipróbálni úgy, hogy kis aprított kesut, vagy földimogyorót is főzünk bele, izgalmasabb textúrát kölcsönöz neki.