Köles ezer arca
Köles
Mielőtt vegán lettem volna kölest csak madáreleség formájában láttam, ez szinte biztos. Első alapanyag volt ami akkor felkerült az "újdonságok" listámra. Köretként is megállja a helyét de a legfantasztikusabb hogy a vegánok a túró minden formáját képesek helyettesíteni vele legyen szó édességről sós ételről vagy akár egy szendvics krémről. A titok mindössze annyi hogy ilyenkor a kölest nem csak megfőzzük, hanem szét is főzzük, azaz megvárjuk, míg a köles-szemek szétpattannak, elkásásodnak. Itt sem méricskélünk, mindössze az arányokat tartjuk: egy bögre köles három bögre folyadékban fő szét úgy, hogy azt közben magába is szívja, és jó legyen az állaga további használatra attól függően, hogy mit készítünk belőle.
Hamis túrógombóc
Hozzávalók :
- egy bögre átmosott köles
- három bögre víz /részben, vagy egészében kiváltható akár növényi tejjel, de nem fontos erre pazarolni... (amúgy a kölesből készült növényi tej is nagyon finom!)
- 1 csipet só
Miután szétfőtt a köles (a vége felé már kevergetni kell!) ízlés szerint édesítjük. Én nádcukorral szoktam. Reszeljünk bele citromhéjat, mehet a leve is, és még a mazsolaelleneseknek is azt ajánlom hogy próbálják ki úgy, hogy a mazsolát apróra vágva keverik a masszához... Ne ijedjünk meg ha először nagyon lágynak tűnik, ahogy hűl, majd dermed, de ha mégsem akarna "fogni" rendesen, pár kanál zabpehellyel, vagy útifűmaghéjjal segíthetünk neki. Én szeretek hozzáadni egy pici kókuszreszeléket de nem az íze, csak az állaga miatt. Esetleg megkínálhatjuk vaníliával vagy pici rumaromával is. Tegyük félre, míg annyit hűl, hogy formázható legyen, és addig vagy pirítsunk hozzá morzsát vagy készítsük elő, amibe forgatni szeretnénk majd. Ez lehet mák, pirított magvak, darált mogyoró vagy dió, esetleg kókuszreszelék is. De hagyhatjuk csupaszon is ha lekvárral vagy valami öntettel szeretnénk kínálni. Ha már nem égeti a kezünket a massza, akkor vizes kézzel könnyen formálható. Ne ijedjünk meg, ha kicsit lágynak tűnik, ahogy hűl, még dermedni fog, illetve a morzsába hempergetve lehet még alakítgatni rajta. Figyelem! Ezt a gombócot nem kell már forró vízbe dobni, hiszen megfőztük a kölest!
Tippek:
- Ugyanezzel a kölestúró masszával megtölthetünk rétest, palacsintát, tortaformában morzsás alapra hűtve olyan, mint egy túrótorta, ha kis lime-ot is facsarunk-reszelünk bele...
- Készíthetünk akár körözöttet, sós, rakottas ételt. Hamarosan érkezik a káposztás kölesganca receptje.
- Ha natúr főtt kölest pici kókuszzsírral, vízzel, vagy növényi tejjel összebotmixeljük, és fűszerezésként hozzákeverünk kis citrom levet, pici mustárt, sörélesztő pelyhet, borsot, sót, kis almaecetet, porcukrot, akkor használhatjuk majonézként különböző hideg salátákhoz... Csináljuk hígabbra, mert dermed, ahogy hűl!
- Zöldségfasírtokban is lehet alapanyag a főtt köles, vagy a kölesliszt. A későbbiekben hozok majd még úgyis hasonló ötleteket!
TutiTipp Extra:
Varázsolhatsz házi vegánrudit is a gombóc alapanyagából. Van az a jégrúd készítő szilikonos forma, segítségül hívható a formázásnál. Ügyeskezűek szabadkézzel is bevállalhatják. Érdemes arra figyelni, hogy valóban rudacskákat formázzunk, ami natúrban csak albínó meztelencsigának néz ki, az csokimázzal bizony kutyakakára fog emlékeztetni... Esetleg tortaformába lapítgathatjuk a masszát egybe, és kis mélyhűtős pihenés után összecsokizva hívhatjuk lazán túrórudi-tortának. Túró nélkül... 🙃